25/5/10

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική» και όχι βαρβαρική... (Γ΄)

Διαβάστε το πρώτο μέρος ΕΔΩ1 και το δεύτερο ΕΔΩ2
«Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική» και όχι βαρβαρική...»
(Πρώην «μάρτυρας του Ιεχωβά») - 3ο μέρος
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Συνεχίζουμε και σήμερα φίλοι μου, με το τρίτο και τελευταίο μέρος του άρθρου μας «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική και όχι βαρβαρική...», μια χαρακτηριστική έκφραση ενός πρώην ΜτΙ, όταν μας εξήγησε για πoιο λόγο έφυγε από την εταιρεία. (βλ. 1ο μέρος).
Πριν περάσουμε τώρα στο κυρίως θέμα, να τονίσουμε έτι άπαξ αυτό που ήδη έχουμε ζητήσει από τους υπευθύνους των ΜτΙ. Αν νομίζουν οι φίλοι μας ότι με όσα υποστηρίζουμε τους αδικούμε, δεν έχουν παρά να έλθουν σε άμεση επικοινωνία μαζί μας, ώστε να κλείσουμε μια ημερομηνία για ανοιχτό διάλογο στην πόλη της Κονίτσης. Προσφέρονται τόσα μέρη για τη συνάντηση αυτή.......
Θέλουν στην κεντρική πλατεία; Επιθυμούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχειακού μεγάρου; Θα ήθελαν επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε να ακουστούμε «επί πτερύγων ανέμων» και έτσι να υπάρχει δυνατότητα να μας παρακολουθήσουν και σε όλο το νομό; Προσωπικώς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε οποιοδήποτε δημόσιο σημείο και αν ζητήσουν (αν βέβαια τους το επιτρέψουν ποτέ ο ανώτεροί τους...).
Νομίζουμε ότι θα εκτιμήσουν την ευθύτητά μας, και αν πιστεύουν ότι όντως κατέχουν την αλήθεια, δεν έχουν παρά να μας κάνουν ένα απλό τηλεφώνημα.
Λοιπόν κύριοι ΜτΙ ιδού η Κόνιτσα, ιδού και οι άνθρωποι που θα διαλεχθούν μαζί σας.
Αντί άλλων σχεδίων, δεν έχετε παρά να αποδεχθείτε την πρόσκληση.
Και κατόπιν αυτών, καιρός να «αλιεύσουμε» ένα «μαργαριτάρι» από τα «επιπολάζοντα τοιαύτα» στην «ζοφερή τάφρο» του πύργου της Σκοπιάς (Βαβέλ).
Πρόκειται για μια «σκηνή» διαλόγου με πρωταγωνιστή έναν ΜτΙ ο οποίος πουλούσε βιβλία της εταιρείας και απέδειξε, άθελα του ο δύστυχος, το γλωσσικό «μακελειό» και τον «υψηλό μορφωτικό δείκτη» των ανθρώπων που θέλουν να «μεταστρέψουν τον κόσμο».
ΜτΙ: Ένας είναι ο Θεός.
Ορθ.: Ναι. Ένας στην ουσία του και ταυτοχρόνως Τριαδικός. Τρισυπόστατος.
ΜτΙ: Όχι. Ένας είναι με ένα πρόσωπο. Μάλιστα το λέτε και εσείς οι Ορθόδοξοι κάθε μέρα.
Ορθ.: Πού το βρήκες αυτό άνθρωπε μου;
ΜτΙ: Ναι. Το λέτε κάθε μέρα στο «Πάτερ ημών».
Ορθ.: (Γεμάτος έκπληξη και απορία). Δηλαδή; Για εξήγησε μου, τι ακριβώς λέμε;
ΜτΙ: Λέτε: «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς». Ορίστε, τι άλλο θέλετε; Το τονίζετε κάθε φορά «ο εν τοις ουρανοίς». Δηλαδή ένας είναι ο Θεός στους ουρανούς.
(ο Ορθόδοξος είχε μείνει με ανοιχτό το στόμα, ακούγοντας την «θεολογική και Βιβλική» εξήγηση που με ύφος έδινε ο ΜτΙ)
ΜτΙ: (Και μέσα σε ύφος «Βιβλικού προφέσσορα», μπροστά στην ομάδα των Χριστιανών που «εκστατικοί» τον παρακολουθούσαν, έκλεισε την αγόρευσή του). Με άλλα λόγια προσεύχεσθε, και άλλα πιστεύετε και διδάσκετε εσείς οι Ορθόδοξοι. Είστε και αδιάβαστοι!!!
Δε γνωρίζω τώρα φίλοι μου, εαν πρέπει να γελάσετε ή να κλαύσετε. Εάν θα πρέπει να θρηνήσετε ή αν θα πρέπει να ξεκαρδιστείτε από την ερμηνεία του ταλαίπωρου θύματος που τον εμπρόθετο προσδιορισμό του τόπου το «εν τοις ουρανοίς», εν τη αφελεία του, τον εκλαμβάνει ως αριθμητικό και μάλιστα το προσδιορίζει στο πρόσωπο του Θεού!
Τούτο δυστυχώς είναι το δράμα αυτών των ανθρώπων. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι καυχόνται για τα κατορθώματά τους και την «αποστολική» τους αγραμματοσύνη.
Αλήθεια, τι να πει κανείς; Και σε ποια ψυχική ομάδα μπορεί να ενταχθεί αυτή η νοοτροπία και η εν γένει τακτική;
Ίσως, ισχυριστεί κάποιος ότι ο διάλογος αυτός, αποτελεί μια περίπτωση ακραία. Το ότι όμως, οι «big brothers» της εταιρείας, εμπιστεύονται την προώθηση της θεωρίας και του υλικού τους σε τέτοιου είδους «πλασιέ», τότε άνευ αμφιβολίας, βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ «προβληματική επιχείρηση».
Το δε απορίας άξιον είναι το πώς επιμένει σ’ αυτή την τακτική το «κυβερνών σώμα» της Αμερικής, Πώς δεν παραδειγματίζεται, τουλάχιστον από τις άλλες πολυεθνικές εταιρείες, στο κεφάλαιο του marketing;
Πώς τους ξεφεύγει το γεγονός ότι τόσο οι γενικοί αντιπρόσωποι, όσο κυρίως τα κατώτερα στελέχη των εταιρειών, που αποτελούν όχι μόνο τη βάση, αλλά και την «βιτρίνα» μιας πολυεθνικής, το ολιγότερον, αν μη τι άλλο, τα στελέχη αυτά, γνωρίζουν τη γλώσσα του έθνους στο οποίο «εργάζονται».
Και με τι σχήματα και ποια χρώματα να περιγράψει κανείς το γεγονός ότι, τα στελέχη αυτά, Ελληνικής καταγωγής και ζώντας εντός των ορίων του Ελληνικού κράτους, αγνοούν τις βάσεις της μητρικής τους γλώσσας, καθ’ ήν στιγμήν, το «αντικείμενο» που «πλασάρουν» στο ελεύθερο εμπόριο των «θρησκειών και θεωρειών», ως υπόβαθρό του έχει αυτήν ακριβώς την Ελληνική;
Μάλλον ο τίτλος του περιοδικού «Ξύπνα» που κρατούν οι «αντιπρόσωποι» στα χέρια τους ως «ευαγγέλιο», θα πρέπει να ωθήσει το όλον τμήμα του Marketing σε μια γόνιμη προβληματική, και συνάμα οι «παρατηρητές της Σκοπιάς» θα χρειαστεί να ρυθμίσουν τις «αμβλυμμένες διόπτρες» τους για να ατενίσουν την μορφωτική ανεπάρκεια των όπου γης στελεχών τους.
Να προσθέσουμε ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να αφυπνιστούν κάποιες συνειδήσεις που έχασαν από το «καντράν» τους την αίσθηση του, τι είναι φαιδρό, τι σοβαρό και τι άκρως επικίνδυνο; Τούτο είναι το μόνο βέβαιον.
Εν κατακλείδι: Ο «γίγαντας» της Σκοπιάς, εάν δεν επιθυμεί να στηρίζεται σε «πήλινα πόδια» (οικονομική κρίσης γαρ), θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να σπεύσει να καταρτίσει – για τους Έλληνες οπαδούς και στελέχη της εταιρείας – ειδικά σεμινάρια και ταχύρρυθμα τμήματα «εκμαθήσεως της Ελληνικής γλώσσης».
Αυτό θα ήταν πράγματι η μεγαλύτερη προσφορά της εταιρείας στα ανώτερα, μέσα και κατώτερα στελέχη της!
Αν όμως πραγματοποιηθεί αυτό, τότε, αλλοίμονο, αυτός ο «αγωγός» θα έχει θέσει «πυρηνικές βόμβες» στα ίδια του τα θεμέλια.
Αποτέλεσμα; Ο εφιάλτης των διδύμων πύργων να επανέρχεται τώρα με φρίκη στον «χάρτινο πύργο της Σκοπιάς».
Και έτσι, προφανώς θα παραμένει εσαεί ο εσωτερικός κανονισμός: «πλασάρετε το «Ξύπνα» στην αγορά, μέσα από τις αγκάλες του «Μορφέως»*, και επαναπαύεστε στην γλωσσική ρηχότητα και ακριβώς ειπείν, στην «αποστολική σας άγνοια»».
* (Μορφέας = ο γιος του Ύπνου και θεός των ονείρων, στην αρχαία Ελληνική μυθολογία).
Επιμύθιον: Τι να κάνουμε φίλοι μου «μάρτυρες»; Βλέπετε ξεκάθαρα πως θέλοντας και μη, τα πάντα είναι διαποτισμένα ακριβώς από αυτό που ούτε καν θέλετε να σκέπτεστε. Επομένως, όχι μόνο για να γνωρίσετε, επιτέλους, τι διδάσκει η Αγία Γραφή, άλλα ακόμα και για έναν ύπνο «ήρεμον και ησύχιον», μακριά από «Αρμαγεδωνικούς» εφιάλτες και «Χολυγουντιανά» θρίλερ (φλεγόμενοι πύργοι και σεισμόπληκτα κάστρα), χρειάζεται κανείς να γνωρίσει την Ελληνική κουλτούρα και να σπουδάσει την Ελληνίδα γλώσσαν.
Το λοιπόν: Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν.
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)