7/1/10

Το ΕΠΣΕ ζητάει από την Υπουργό Παιδείας νέες εγκυκλίους υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ξαναχτυπά σήμερα το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι αυτή τη φορά εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών, ζητώντας νἐες εγκυκλίους για ευκολότερη απαλλαγή από το μάθημα όσων μαθητών θέλουν. Διαβάστε το σημερινό (7/1/2010) Δελτίο Τύπου:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Ιανουαρίου 2010
Μαθήτρια υποχρεώθηκε το Νοέμβριο 2009 να παρακολουθήσει θρησκευτικά μετά από δίχρονη απαλλαγή της!
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως δύο γονείς (Έλληνες πολίτες) έχουν υποβάλει μέσω του ΕΠΣΕ αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για να διαμεσολαβήσει ώστε να ανατραπεί απόφαση διευθυντή σχολείου ο οποίος αποφάσισε αυθαίρετα το Νοέμβριο 2009 να υποχρεώσει μαθήτρια λυκείου της Πρωτεύουσας να παρακολουθήσει το μάθημα θρησκευτικών, απορρίπτοντας το αίτημα των γονέων της για την απαλλαγή της........
Το ΕΠΣΕ επισημαίνει πως η μαθήτρια κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απαλλαγεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως, ο νέος διευθυντής του σχολείου, στηριζόμενος σε (παρ)ερμηνεία των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας έκρινε πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια είναι η θρησκεία της μαθήτριας και στη συνέχεια να της επιβάλει την παρακολούθηση του μαθήματος θεωρώντας πως δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτό μαθητών που το σχολείο θεωρεί πως είναι Ορθόδοξοι!
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας από τις 4 Ιουνίου 2009. Το Υπουργείο αγνόησε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και επέτρεψε τη συνέχιση και διεύρυνση της πρακτικής που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ όσο και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αίτημα του ΕΠΣΕ προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντόπουλου για μια συνάντηση ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα (πριν γίνει η αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη) παρέμεινε αναπάντητο. Ταυτόχρονα, η Υπουργός ισχυρίζεται –ανακριβώς- και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων πως «το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ανεξιθρησκίας, αρχή την οποία η Κυβέρνηση σέβεται και υπηρετεί. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή μη σε μαθήματα και εκδηλώσεις ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση»!
Το ΕΠΣΕ καλεί δημόσια την Υπουργό Παιδείας να εφαρμόσει όσα δηλώνει πως αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης (και είναι συμβατά με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) εκδίδοντας αμέσως σχετικές εγκυκλίους, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι τους τρώνε οι καρέκλες τους και δεν κάθονται ήσυχοι. Κάτι έχουν σίγουρα.

Φιλήσυχος

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)