18/3/10

Επιμένει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου στον «εμπλουτισμό» του θρησκευτικού μαθήματος με «θρησκειολογικά και πολιτιστικά στοιχεία»

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Θεολόγων νήσου Χίου μας πληροφορεί για την πραγματοποίηση στο νησί επιμορφωτικής ημερίδας θεολόγων, το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010.
Ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας ήταν ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Μιλώντας με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημόσιο Σχολείο: Προβληματισμοί και Προοπτικές» κατέθεσε την πρόταση του για τις προοπτικές του μαθήματος στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο. Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου.....
«παρουσιάστηκε η προοπτική του ως μαθήματος θρησκευτικού εγγραμματισμού (μάθημα περισσότερο εμπλουτισμένο με θρησκειολογικά και πολιτισμικά στοιχεία) για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που θα προσφέρει στην αποσόβηση φονταμενταλιστικών τάσεων»
Ερωτούμε: Τι είναι ο «εμπλουτισμός» του θρησκευτικού μαθήματος «με θρησκειολογικά στοιχεία»; Πρακτικά ένας τέτοιος «εμπλουτισμός» δεν αντιστοιχεί με την αύξηση των διδακτικών ενοτήτων που θα αναφέρονται στις ξένες θρησκείες και τις ετερόδοξες ομολογίες; Και ασφαλώς η αύξηση των ενοτήτων με αυτό το περιεχόμενο θα σημάνει την ταυτόχρονη μείωση της αναφοράς στην Ορθόδοξη Πίστη, Θεολογία και ζωή. Ο προωθούμενος θρησκειολογικός εμπλουτισμός του θρησκευτικού μαθήματος δεν αποτελεί παρά το πρώτο βήμα για την τελική μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό. Πίσω από τις όμορφες λέξεις (θρησκευτικός εγγραμματισμός, εμπλουτισμός κλπ) κρύβεται το σχέδιο απορθοδοξοποίησης του θρησκευτικού μαθήματος.
Κάτι τελευταίο. Ποιες είναι οι τόσο σοβαρές «φονταμενταλιστικές τάσεις» που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό σχολείο και τις οποίες καλείται να «αποσοβήσει» το θρησκευτικό μάθημα; Ελπίζουμε πως ο κ. Σύμβουλος δεν συμπεριλαμβάνει στις τάσεις αυτές την προσήλωση των ορθοδόξων θεολόγων και πιστών στην πατερική Ορθόδοξη παράδοση και ζωή.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Θεολόγων Χίου στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Κληρικών Χίου πατώντας ΕΔΩ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εδώ το μάθημα πάει να καταργηθεί και κάποιοι βρίσκονται στον κόσμο τους, μακριά από τάξεις, σχολεία, τον ίδιο τον κόσμο... άξιοι της μοίρας τους που όμως συμπαρασύρουν και άλλους, σκεπτόμενους και άξιους μαζί τους. Γι' αυτό θα απολογηθούν...

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο κ. σχολικός Σύμβουλος μπορεί να λέγει ότι θέλει.

Το δικό μου ερώτημα είναι ποιος τον διόρισε υπεύθυνο του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας και του περιοδικού Θεολογία;

Ο κ. Γιαγκάζογλου είναι ο σκόπελος. Εύκολος στόχος.

Με τον ύφαλο πότε θα ασχοληθούμε;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)