10/8/13

Τα Θρησκευτικά στο νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο

Δόθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα Θρησκευτικά παραμένουν δίωρο υποχρεωτικό μάθημα στην Α΄ και Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και μονόωρο υποχρεωτικό στη Γ΄ τάξη. Στα Επαγγελματικά Λύκεια στην Α΄ τάξη τα Θρησκευτικά παραμένουν μονόωρο υποχρεωτικό μάθημα αλλά καταργείται η μία ώρα του μαθήματος στη Β΄ τάξη.

Επιπλέον τα Θρησκευτικά όπως και όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας αποκτούν στο εξής βαρύτητα και για την εισαγωγή στις Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α.), στην εξαγωγή του οποίου μετέχει και το μάθημα των Θρησκευτικών, θα προσμετράται για τον υπολογισμό του Βαθμου Πρόσβασης των μαθητών στις Σχολές.
Αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των Θρησκευτικών, όπως και όλων των μαθημάτων. Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τάξεων του Γενικού Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α)κατά ποσοστό 50% με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά θα διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο αναμένεται να εφαρμοστεί μόνο για την Α΄ τάξη. Επομένως μόνο για τη χρονιά αυτή (2013-2014) θα διατηρηθεί μονόωρο υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών και στη Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων.
Τέλος το μάθημα των Θρησκευτικών διατηρεί την ονομασία του (Θρησκευτικά) και δεν αλλάζει τίτλο και περιεχόμενο όπως προέβλεπε το σχέδιο Διαμαντοπούλου που το μετονόμαζε σε «Θρησκεία και Κόσμος».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η βαρύτητα αυτή μπορεί να αποβεί και δούρειος ίππος για το μάθημα έτσι όπως το διαμόρφωσαν εδώ και κάποια χρόνια ...

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς Ανώνυμε 3.49μμ;

Ανώνυμος είπε...

Αυτονόητο το υπονοούμενο βλ. 2008

Για τη μια λιγότερη ώρα στα ΕΠΑΛ σιγή από όλους... Στην πράξη ξεθεμελιώνει ουκ ολίγους...

Καλή Παναγία

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)