10/2/19

Επανατυπώνονται οι «προσωρινοί» Φάκελοι Μαθήματος Θρησκευτικών για το επόμενο σχολικό έτος παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Το esos δημοσίευσε τους τίτλους των βιβλίων του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που θα διανεμηθούν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς το επόμενο σχολικό έτος 2019-20. Πέραν των Φακέλων Μαθήματος για τα Θρησκευτικά Δημοτικού που επανατυπώνονται όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, εντολή επανατύπωσης δόθηκε και για τους Φακέλους Μαθήματος Θρησκευτικών όλων των τάξεων του Γυμνασίου και των τάξεων Α΄και Β΄ Γενικού Λυκείου. Για τη Γ΄ τάξη Λυκείου έχει δοθεί εντολή εκτύπωσης βιβλίων λίγων μόνο μαθημάτων
και εκκρεμεί η εκτύπωση των περισσοτέρων βιβλίων καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των αλλαγών στο Λύκειο που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά και επηρεάζει τα μαθήματα της Γ΄ τάξης. Για τα Θρησκευτικά της Γ΄ τάξης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει μονόωρο υποχρεωτικό μάθημα ωστόσο ούτε για το μάθημα αυτό δεν δόθηκε εντολή εκτύπωσης του Φακέλου Μαθήματος.
Έτσι και για την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών θα φτάσουν οι Φάκελοι Μαθήματος των Θρησκευτικών που είναι κατά τα άλλα «προσωρινοί» παρόλο που μετρούν ήδη με αυτή την επανατύπωση, τρία χρόνια ζωής! Ουδεμία πληροφορία υπάρχει από την πλευρά του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας για προετοιμασία νέων βιβλίων Θρησκευτικών. Απρόθυμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα Θρησκευτικά» (ΣτΕ 660/2018 και ΣτΕ 926/2018) και επομένως και τους Φακέλους Μαθήματος. 
Ενόψει εκλογών όλα τα πολιτικά κόμματα και κυρίως εκείνα που πιθανότατα θα βρεθούν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας οφείλουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Αλλά και η Διοικούσα Εκκλησία οφείλει να τοποθετηθεί απέναντι στην κυβερνητική μεθόδευση «μονιμοποίησης» των δήθεν προσωρινών Φακέλων και να απαιτήσει την επαναφορά των παλιών βιβλίων Θρησκευτικών κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξακολουθείτε να παραπληροφορείτε συστηματικά. Το ΣτΕ έχει εκδώσει απόφαση για τα ΦΕΚ Φίλη κι ΟΧΙ για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου πάνω στα οποία στηρίζονται και οι προσωρινοί φάκελοι. Διακινείτε το ψεύδος ότι είναι τελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου έχει προσφύγει και η ΠΕΘ και λοιποί αλλά και η Ένωση Αθέων, έχει γίνει ακροαματική διαδικασία στις 21-9-2018 και αναμένεται νέα απόφαση του ΣτΕ. Οι φάκελοι επανεκτυπώνονται και πάλι με μικροδιορθώσεις γιατί προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ του ΙΕΠ και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το περιεχόμενο μιας μονιμότερης έκδοσής τους αλλά και γιατί αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ. Γιατί δεν περιμένετε λοιπόν; Είναι γνωστό ότι στους κύκλους σας θέλετε να δημιουργείτε εντυπώσεις και τυφλούς οπαδούς των θεωριών σας ενάντια στα νέα ΠΣ του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ασχοληθείτε λοιπόν με την πολεμική σας και μην βλέπετε τι συμβαίνει στα σχολεία. Η τακτική του στρουθοκαμηλισμού είναι άριστη για να κουκουλώνεις τα προβλήματα και να μην στέκεσαι τίμια και ειλικρινά απέναντί τους μέχρι που να σε παρασύρουν αλλά τότε θα είναι πολύ αργά...

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Αντί άλλης απαντήσεως σύντομα σχόλια:
1. Τα ΦΕΚ Γαβρόγλου και Φίλη είναι πανομοιότυπα. Αυτό δείχνουν ανεπίσημες αλλά και επίσημες επιστημονικές μελέτες.
2. Η συζήτηση των προσφυγών στην Επιτροπή Συμμορφώσεων του ΣτΕ μετρά ήδη δύο αναβολές. Αν αυτή συνεδρίαζε θα αποδεικνυόταν στην πράξη ο ισχυρισμός ότι τα δύο ΦΕΚ είναι πανομοιότυπα.
3. Στις τάξεις των σχολείων δεν διδάσκονται τα "νέα Θρησκευτικά" ούτε οι Φάκελοι Μαθήματος. Η συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων διδάσκει από τα παλιά βιβλία, με σημειώσεις, φωτοτυπίες, σχεδιαγράμματα στον πίνακα. Τα "νέα Θρησκευτικά" εκτός από πολλαπλώς αντισυνταγματικά έχουν απορριφθεί στη διδακτική πράξη ως παντελώς αντιπαιδαγωγικά, πρόχειρα και ακατάλληλα.
4. Όσο το Υπουργείο δεν στέλνει στα σχολεία τα παλιά βιβλία, απλώς δυσκολεύει τη ζωή και το έργο των Δασκάλων και Θεολόγων. Στην πράξη όμως τα νέα ΠΣ και οι Φάκελοι έχουν τεθεί στο περιθώριο. Όσοι διδάσκουν το μάθημα γνωρίζουν... Και το Υπουργείο εθελοτυφλεί μιλώντας για την δήθεν καινοτομία των "νέων Θρησκευτικών".
5. Ο στρουθοκαμηλισμός των πρωταργατών των "νέων Θρησκευτικών" είναι εμφανής. Αυτοχειροκροτούνται στις ολιγομελείς συναντήσεις τους και νομίζουν ότι κατάφεραν κάτι... Δυστυχώς γι΄ αυτούς οι "καινοτομίες" καθημερινά απορρίπτονται στην εκπαιδευτική πράξη.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος, 11 Φεβρουαρίου 2019 - 9:09 π.μ
Κι αν, λέω αν, το ΣτΕ ακυρώσει και τα ΦΕΚ Γαβρόγλου, τότε θα έχει το Υπουργείο την τιμιότητα να επαναφέρει τα παλιά βιβλία Θρησκευτικών;

Προσωπική άποψη, για το ΣτΕ είναι μονόδρομος μία απόφαση ίδια με εκείνες που έχουν ήδη ληφθεί. Εκτός κι αν υπάρξει δικαστικό "πραξικόπημα"...

Ανώνυμος είπε...

11 Φεβρουαρίου 2019 - 9:09 π.μ.:
Απαράδεκτο το σχόλιο και ως προς το ύφος και ως το περιεχόμενο, ειδικά όταν σου κάνουν τη χάρη και σε φιλοξενούν σε ένα ιστολόγιο. Θυμίζει τον αμετανόητο ΄΄Συνάδελφο ΄΄, γνωστό σε εμάς, εδώ, από το 2016 επειδή μας σκανδαλίζει διαρκώς υπερακοντίζοντας για το Ν.Π.Σ. και συνάμα προσβάλλοντας όσους έχουν αντίθετη άποψη μαζί του. Ξεχνά όμως ότι η προπαγάνδα, η προκλητικότητα και οι προσβολές ταιριάζουν μόνον σε φανατικούς Συριζαίους που πενθούν από τώρα για την εκλογικής τους καταβαράθρωση και τον προσεχώς Κυβερνητικό εξοβελισμό τους, παρά τις αθρόες - διόλου τυχαίες - Ελληνοποιήσεις ΄΄λάθρο΄΄.

Ανώνυμος είπε...

Ειρηνη υμιν. Κ οι δυο απόψεις ειναι απαραίτητες κ χρήσιμες για να μην βγει ακραίο αποτέλεσμα εν τέλει στις αιθουσες. Αρκεί το κίνητρο μας σε καθε άποψη να ειναι η αγάπη κ όχι η φιλοδοξία κ η εκδίκηση(εγωισμός). Ο Θεός ΜΕΘ ημών κ υμών.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)