18/12/11

Σχολεία χωρίς βιβλία

Της Ελένης Χολέβα
Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι μαθητές δημοτικού ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί το σύνολο των βιβλίων τους. Την περασμένη Πέμπτη, διανεμήθηκαν τα δεύτερα τεύχη της γλώσσας και κάποια άλλα βιβλία στους μαθητές χωρίς ωστόσο να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων της περιοχής.
Έτσι αυτή τη στιγμή, κάποια δημοτικά σχολεία παραμένουν με ελλείψεις σε βιβλία, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα διδασκαλίας.
Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Τρικάλων κ. Σεραφείμ Ψαρράς, πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί σαφώς πρόβλημα στη σχολική ζωή των παιδιών. Εκτός από τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε ότι αφορά τον τρόπο εκπαίδευσης των μαθητών, τα βιβλία αποτελούν για τα παιδιά την πρώτη επαφή με τον κόσμο του σχολείου. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε λοιπόν τι συνέπειες θα έχει η έλλειψη ακόμη κι ενός σχολικού εγχειριδίου για το μαθητή. Οι φωτοτυπίες από την άλλη, σαφώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης ενώ να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις βιβλίων οι μαθητές δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν ούτε από τα βιβλιοπωλεία επίσης λόγω έλλειψης και μεγάλης ζήτησης.
«Δεν μπορεί να λειτουργεί το σύστημα ανάλογα με τις πιέσεις και να δίνουμε τελευταία στιγμή στα παιδιά βιβλία. Δεν είναι θεμιτό και σίγουρα η τακτική αυτή απέχει πολύ από τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Τα βιβλία που διανεμήθηκαν δεν έφτασαν για όλους τους μαθητές με αποτέλεσμα πάλι να έχουμε πρόβλημα», αναφέρει απογοητευμένος ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών.
πηγή: Η ΕΡΕΥΝΑ, 18 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)