26/4/13

Ηρακλής Ρεράκης, «Παιδεία και γλώσσα από τα μέσα του 18ου ως τις αρχές του 2ου αιώνα»


Η ομιλία του κ. Ηρακλή Ρεράκη, Καθηγητή Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής και Διευθυντή του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: «Παιδεία και γλώσσα από τα μέσα του 18ου ως τις αρχές του 2ου αιώνα», η οποία έγινε στην διήμερη εκδήλωση με θέμα "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ", που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών από τις 8 ως τις 10 Μαρτίου 2013, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των αρχών της Πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, βουλευτές, Ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός ελληνιστής κ. F. R Adrados, καθηγητής γλωσσολογίας και ελληνιστής του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, Ακαδημαϊκός, ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, εκδότης του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού λεξικού, ο κ. Ο. Panagl, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας (και Μυκηνολόγος) στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Ακαδημαϊκός, η κα K. Crnkovic κλασσικός φιλόλογος και ελληνίστρια, η κα I. Darchia καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδος.
Επίσης, συμμετείχαν ο κ. Κ. Δεσποτόπουλος Ομ. καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρ Υπουργός Παιδείας, ο κ. Ν. Κονομής Ομ. Καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Π. Λιγομενίδης Ομ. καθηγητής πληροφορικής Πανεπιστημίου UCLA, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Δ. Σκαρβέλης, Στρατηγός, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός, ο Χ. Χαραλαμπάκης Καθηγητής γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, ο κ. Ν. Μπεζαντάκος Ομ. καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Α. Μαρκαντωνάτος, Αν. Καθηγητής, Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Κ. Μανάφης Ομ. καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Β. Βιτσαξής πρέσβυς ε.τ., δρ. Νομικής, επ. δρ. φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο κ. Κ. Νιάρχος, Ομ Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Α. Μαρίνος Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Γ. Μαρίνος πρ. Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος και ο κ. Γ. Παπακώστας Ομ. Καθηγητής Ν. Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος του ΕΣΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)